Yogalessen

9

Ik ben niet flexibel genoeg

Het is onzin dat je voor yoga al flexibel moet zijn voordat je kunt starten met yoga, ieder lichaam is anders. Probeer eens een proefles en ervaar wat je wel kunt.  

9

Ik kan niet ontspannen

Tijdens de lessen leer je hoe je inspanning en ontspanning kunt afwisselen. Door regelmatig yoga te komen leer je vanzelf wat je kunt doen om je lichaam rust te geven. 

9

Ervaar jij angst bij bewegen?

Angst ervaar je meestal door pijn of slechte ervaringen. Het is juist de kust om weer vertrouwen te krijgen in je lichaam door aanpassingen te maken die voor jou nodig zijn. 

Yoga aanpassen doe je niet alleen fysiek 

Taal is een heel belangrijk element tijdens de yogales. We zorgen voor zoveel mogelijk inclusiviteit: iedereen mag er zijn door een oordeelloze en ontspannen sfeer te creëren. Innerlijke strijd ontstaat meestal door zelf opgedragen “moetjes”. Tijdens deze yogalessen leer je zelf de houdingen aanpassen aan je eigen mogelijkheden en de aandacht is gericht op ont-moeten

“Als deelnemers na afloop zeggen dat ze meer gedaan hebben dan ze verwachten op de stoel te kunnen doen, dan is mijn doel bereikt “

Expert op het gebied van aangepaste yoga

Al bijna 30 jaar ben ik actief met het begeleiden van groepen tijdens sport en beweeg activiteiten. Sinds 2008 ben ik specialist in het aanbieden van stoelyoga en vanaf 2018 vrijwilliger en docent voor het Accessible Yoga Network. Inmiddels verzorg ik diverse workshops, geef ik gecertificeerde docenten trainingen en individuele consulten met yoga als onderdeel van bewegingstherapie.

Het programma voor de groepslessen vind je onderaan deze pagina. 

Voordelen van yoga

Makkelijker bewegen

Na de yogalessen zal je merken dat je makkelijker beweegt. Veel deelnemers zijn  verbaasd dat er zoveel effect is op de stoel 

Beter slapen

Veel deelnemers ervaren dat ze beter slapen, minder stress ervaren en vrolijker zijn als ze aan yoga doen, zeker in groepsverband. 

Gezondheid verbeteren

De wetenschap heeft aangetoond dat yoga bijdraagt aan betere flexibiliteit en balans en verbeterd de ademhaling. 

Yvonne benoemt alles gewoon bij de naam en is gewoon recht voor zijn raap. Daardoor is het makkelijker om houdingen te onthouden en thuis zelf te starten met oefenen. 

Nannie den Hollander

Student

Yvonne begeleidt je zowel individueel als in groepsverband, op een persoonlijke en hartverwarmende wijze.

Rim Lamein

Student

Veelgestelde vragen

Welke vorm van yoga past bij mij?

Alle vormen van yoga zijn ontstaan uit Hatha Yoga, dit is de basis van alle yoga houdingen en filosofie. 

Hoe kan ik met mijn aandoening aanpassingen doen?

Bij het aanpassen van de houding gaan we uit van de basis van de houding, we “ontleden” de houding zodat jij de houding doet zonder pijn of ongemakken te ervaren. 

Hoe leer ik ontspannen?

Stap voor stap praat ik je door een oefening heen en leer ik je het verschil tussen inspanning en ontspanning. Er zijn verschillende manieren om tot ontspanning te komen, jij kunt gaan ontdekken wat het best bij je past. 

Hoe lang duurt een les?

Meestal duurt een les een uur, opgebouwd uit vast onderdelen die bij yoga horen: opwarmen, houdingen, adem-, en ontspanningsmethoden, kracht, balans en coördinatie oefeningen en een eindontspanning. Afhankelijk van de dag en de groep kan het zijn dat de les meer afgewisseld word met elementen uit andere bewegingsvormen zoals tai chi, fitness of word er een meer meditatieve les gegeven. 

Ik ben aan het revalideren, kan ik dan aan yoga doen?

Als je geen open wonden hebt en door arts of fysiotherapeut op de hoogte bent gesteld dat je bepaalde bewegingen al dan niet mag uitoefenen,  en een fiat hebt om zelfstandig te revalideren dan ben je tijdens mijn groepslessen welkom om mee te doen. 

Is er een wachtlijst?

Op sommige locaties is er een wachtlijst, vraag ernaar op de locatie of bij Yvonne via 06-41286080. Meestal is er mogelijkheid om een proefles mee te doen. Informeer via het contactformulier

Wil jij ontspannen in beweging komen?

Hoe? dat leer ik je tijdens de les. 

Stoelyoga – woensdag van 10:00 tot 11:00 

Tijdens de stoelyoga lessen doen we zowel zittende als staande houdingen. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om alle staande houdingen ook zittend uit te voeren. Verder richten we onze aandacht op yoga houdingen, adem-, en ontspanningsoefeningen, kracht, balans en coördinatie. De les eindigt altijd met een ontspanningsmeditatie. 

Na iedere les is er nog tijd voor ‘een bakkie’, het stellen van vragen of om je ervaringen te delen met andere deelnemers. 

 

Accessible yoga – zondag van 10 tot 11:30

Accessible yoga workshops zijn gericht op aanpassing van de yogahoudingen, ongeacht in welke richting. Deze workshops zijn zowel geschikt voor op de (rol)stoel, je word uitgenodigd om zowel zittend als liggend op de yogamat aanpassingen te doen. We gebruiken props; hulpmiddelen zoals kussens, dekens en de muur om zo makkelijk mogelijk in de houding te komen en te ontspannen. Tijdens deze workshops nemen we de tijd om in de houding te komen en gaan dan over in een lange ontspanningsmeditatie.

De ideale workshop voor een ontspannen zondag middag. Na de workshop is er gelegenheid om even bij te komen en je ervaringen te delen. 

 

Aqua Yoga – iedere maandag 9:30 tot 10:30 

Dankzij de opwaartse kracht van het water worden de spieren en gewrichten minder belast. Het warme water biedt verlichting van gewrichtspijn en reduceert stijfheid en spierspanning. Spieren worden verstevigd door de weerstand van het water. Tijdens deze lessen nemen we de tijd voor een lange warm up en gebruiken we de weerstand van het water om kracht en balans te verbeteren. We sluiten af met een heerlijke ontspanning al drijvend in het water. 

Na de les kun je kiezen om te genieten van de andere faciliteiten van het health center zoals de sauna, infra rood sauna en hot steam. 

 

 

Stoelyoga Masterclass – Een training voor yogadocenten, vakdocenten en therapeuten. 

De Stoelyoga Masterclass is een bijscholing voor docenten die al ervaring hebben met yoga of vakdocenten met kennis van groepsgerichte bewegingsactiviteiten. Stoelyoga is geschikt voor iedereen! Stoelyoga wordt vaak ingezet als bewegingsactiviteit bij welzijnsinstellingen of ter preventie bij bedrijven. Mensen die (tijdelijk) beperkte bewegingsvrijheid ervaren hebben baat bij stoelyoga. Deze training biedt docenten de mogelijkheid om in twee dagen de basisbeginselen van stoelyoga te leren.

Deze Stoelyoga Masterclass bestaat uit twee dagen gericht op de docent die stoelyoga geeft en de deelnemer die stoelyoga ontvangt. Klik hier voor aanmelding voor de Stoelyoga Masterclass of bel 06-41286080 vooraf voor informatie. 

NIEUWE LOCATIE: Zinaaz, Sinaasappelstraat 93, 2564 EN Den Haag is op de begane grond en is accessible voor rollator en rolstoelgebruikers.

 

Terwijl Yvonne bijna terloops haar praktijkkennis deelt, brengt ze vooral haar filosofie over stoelyoga in praktijk. 

Anna-Cristine Staals

Stoelyoga Masterclass Docent

Yvonne is deskundig, persoonlijk en een  inspirerende docent.

Mireille Struik

Stoelyoga Masterclass Docent en ondernemer

Stoelyoga Masterclass – Een training voor yogadocenten, vakdocenten en therapeuten. 

De Stoelyoga Masterclass is een bijscholing voor docenten die al ervaring hebben met yoga of vakdocenten die ervaring hebben met groepsgerichte bewegingsactiviteiten. Stoelyoga is geschikt voor iedereen! Stoelyoga wordt vaak ingezet als bewegingsactiviteit bij welzijnsinstellingen of ter preventie bij bedrijven. Mensen die (tijdelijk) beperkte bewegingsvrijheid ervaren hebben baat bij stoelyoga.

Yoga op de stoel is voor iedereen die yoga wil beoefenen en voor wie het te vermoeiend is om (lang) te staan. Stoelyoga is bijzonder geschikt voor mensen met fysieke en mentale beperking(en), motorische en chronische aandoeningen, bij slijtage en mensen die herstellende zijn van ziekte of operatie. Stoelyoga biedt mensen met beperkte bewegingsruimte de gelegenheid om in beweging te komen en te ontspannen. Deze training biedt docenten de mogelijkheid om in een dag de basisbeginselen van stoelyoga te leren door:

Deze Stoelyoga Masterclass bestaat uit twee dagen gericht op de docent die stoelyoga geeft en de deelnemer die stoelyoga ontvangt.
Dag 1- Asana’s op de stoel “vertalen” met o.a:
Basishouding, ademhaling en voorbeeldlessen.
Opbouw van stoelasana’s en aandacht voor individuele aanpassingen in de groep.
Aandacht voor lesvariaties op de stoel en ernaast.
Uitgebreide syllabus met meer dan 100 asana’s en voorbeeldlessen.
– Dag 2 “Ervaren en aanpassen ” op de stoel met o.a:
Aanpassingen bij beperkte bewegingsruimte en specifieke aandoeningen.
Voorbeeldlessen en zelf oefenen met aanpassingen maken.
Aandacht voor lesvariaties met de (rol) stoelyoga en andere props/hulpmiddelen.

STOELYOGA MASTERCLASS 2019:
Data eerstvolgende masterclass: 23 maart en 13 april 2019
Tijd: van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Voor wie: Masterclass is bedoeld voor yogadocenten (basisopleiding min. 200 uur), activiteitenbegeleiders en beweegtherapeuten die zich willen specialiseren in stoelyoga. Stoelyoga voor is geschikt voor alle leeftijden, specifieke doelgroepen en bij bedrijven.

Prijs: 275.00 Exclusief BTW 21 %

2 dagen Stoelyoga Masterclass met afsluitend het certificaat van deelname.

– 12 Bijscholingspunten Yogavereniging Nederland
– Uitgebreid werkboek ter ondersteuning van de Stoelyoga Masterclass.
– Meer dan 100 voorbeelden van *asana’s en (les) voorbeelden op de stoel met variaties voor aanpassingen en aandoeningen,
– Intervisie tussen de twee Masterclasses en daarna (contact via telefoon of online).
– Uitwisseling van informatie via besloten Facebook groep.
– Gratis koffie/thee, lunch en materiaal gebruik tijdens de Masterclass (mat/stoel).
– Gratis parkeren in de omgeving van de nieuwe locatie Zinaaz.

Aanmelding: Aanmelden via het contactformulier  of bel 06-41286080 vooraf voor informatie.
Docent: Yvonne van Helvoirt.
Locatie: Zinaaz, Sinaasappelstraat 93, 2564 EN Den Haag

NIEUWE LOCATIE: Zinaaz is op de begane grond en is accessible voor rollator en rolstoelgebruikers.

De volgende stoelyoga Masterclass: 18 mei en 15 juni 2019: Inschrijven via het contactformulier